welke verf kleur voor buitenkant woning?

Kleuren buitenschilderwerk

De verfkleuren voor buitenshuis. Kies je gewoon dezelfde kleur als er al op zit of liever een andere? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn veelgebruikte kleuren voor buitenschilderwerk? 

 

Lichte of donkere kleuren

Allereerst is het goed om te weten dat lichte kleuren zonlicht weerkaatsen. Donkere kleuren absorberen het licht, waardoor ze krimpen en uitzetten en eerder aan onderhoud toe zijn. Voor een gevel op de zonkant ligt de keuze voor het schilderen met een lichte kleur dus meer voor de hand dan voor een donkere kleur.

 

Kleuren combineren

Het combineren van kleuren is geen vraagstuk wat alleen voor binnenschilderwerk speelt. Ook voor buitenshuis heeft de combinatie invloed op het resultaat. Kies bijvoorbeeld voor het combineren van een donkere en een lichte kleur, waardoor er een contrast ontstaat.

 

Voorschriften buitenschilderwerk

Het kan zijn dat er voorschriften zijn. Vooral als je in een monument woont is hier vaak sprake van. Maar het kan ook gelden voor een bepaalde wijk of straat. Als je dit nagaat voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

 

Veel toegepaste verfkleuren

Het wordt donkergroen? Goed, RAL 6009, N0.15.10 of Q0.05.10? Ja, daar sta je dan met een mond vol tanden. Geen idee? Gelukkig weet de schilder vaak welke code je moet hebben. Je kunt ook een kleurenwaaier bestellen. In het artikel zet ik alvast de codes van de meest toegepaste verfkleuren op een rijtje.

 

Heb je de mooiste kleur en ook nog de juiste verfsoorten gekozen? Dan zorgt een ervaren schildersbedrijf tot slot voor het beste resultaat.

Binnen schilderwerk.

Potten latex, grote rollers, wegwerpkwasten en afdekfolie. Dat zijn waarschijnlijk de dingen waar je het eerst aan denkt bij binnenschilderwerk. Maar dan begint het pas. Want waar moet je op letten als je gaat schilderen?

 

Functie van binnenschilderwerk 

Mooi binnenschilderwerk is sfeerbepalend. Met een nieuwe kleur op de muur maak je een huis persoonlijk. Maar naast een fraai gezicht, heeft binnenschilderwerk ook belangrijke beschermende functies. Denk bijvoorbeeld vocht in huis wat door materiaal zoals hout naar buiten wil trekken. Schilderwerk wat goed tegen vocht beschermt is dus van groot belang.

 

Verfsoorten 

Elk materiaal vraagt om een andere verf. Kozijnen en deuren in de buitenmuren moeten geschilderd worden met een vochtwerende verf. De muren in de badkamer vragen om een schimmelwerende verf. Laat je dus goed adviseren over kleuren en verfsoorten.

 

Technieken

Niets mis met een leuke structuur roller en zeker niet met een goede kwast. Maar het kan ook anders. Een voorbeeld is airless spuiten. Er zijn schilders die beweren dat er geen strakker resultaat bestaat, mits de ondergrond glad is natuurlijk…

 

Schilderwerk uitbesteden

Je kunt natuurlijk uren in de rij gaan staan bij de bouwmarkt. Vervolgens fanatiek aan het schilderen slaan, waarbij de vloer en de plinten per ongeluk ook mee geschilderd worden, om er dan achter te komen dat de kleur toch niet helemaal zoals verwacht is. Of de volgende dag te zien dat de strepen niet weg zijn getrokken en dat waarschijnlijk ook niet meer zullen doen…

 

Als je jezelf hierin herkent, dan is het misschien verstandig om het schilderwerk uit te besteden aan een schildersbedrijf. Kostbaar? Lees in het artikel over de prijzen van schilders wat de kosten zijn.

Streeploos muren schilderen: 7 tips van Schildersbedrijf Hertog

Een ervaren klusser herkent het probleem: je hebt flink je best gedaan om een nieuwe kleur op muur te krijgen, maar na opdroging zie je toch nog banen en strepen. Vooral donkere kleuren en muren waar veel licht op valt zijn hier heel gevoelig voor. Ervaren vakschilder Hans Hertog heeft al héél veel muren geschilderd en deelt graag zijn tips met je om baanvorming te voorkomen. Op naar een professioneel geschilderde ruimte!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Bedenk voor je begint eerst hoe je de klus aan gaat pakken. Zet een kwast en rolstok klaar. Indien nodig impregneer de ondergrond met een primer, plak alles goed af, dicht gaatjes, verzet objecten die in de weg staan. Zo voorkom je dat je midden in de verfklus moet stoppen.

2. Werk ‘nat-in-nat’

Baanvorming ontstaat onder andere door het snel opdrogen van de verf. Wanneer de eerste baan al droog is terwijl je de volgende baan rolt ga je overlap tussen de banen zien. Het is daarom belangrijk om je banen goed op te zetten: laat de randen van de banen elkaar raken terwijl de verf nat is. Daarmee krijg je een mooi egaal oppervlak.

3. Verdeel de taken

Moet er een groot oppervlakte in een keer geschilderd worden? Dan is het zeker aan te raden om met zijn tweeën te schilderen. Zo kun je sneller werken en heb je minder kans dat banen te snel opdrogen. Laat de ene persoon beginnen met de randen, zodat de ander het totaaloppervlak in een keer kan schilderen/invullen.

4. Let op licht en temperatuur

Zorg voor voldoende licht om tijdens het schilderen goed te kunnen zien wat je doet. Een goede bouwlamp zorgt ervoor dat je geen stukjes overslaat. Probeer de ruimte daarnaast op 17 tot 18 graden te houden, zodat de verf niet te snel opdroogt.

5. Wees niet te zuinig met verf

Hoe minder verf je gebruikt, hoe groter de kans dat je strepen creëert. Probeer dus niet te veel uit de rol te drukken. Hoeveel lagen je moet gebruiken, hangt af van de ondergrond, de kleur en de verf. Bij (dag)licht van opzij op de muur vallen strepen direct op, dus kijk kritisch naar je muur als de verf droog is en bepaal daarna of de muur nog een laagje nodig heeft.

6. Kwalitatief product

Kwalitatieve verf is heel belangrijk voor een perfect egaal eindresultaat. De nieuwe Sigma Perfect muur- en plafondverf bevat Smooth Layer Technology. Dankzij deze technologie vloeien gerolde banen en aanzetten op een unieke manier in elkaar over, zodat ze na droging niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor heb je meer tijd om rustig te werken en met iedereen de schilderklus samen kunt doen.

7. Zet de puntjes op de i

Heb je een stukje overgeslagen bij het schilderen of zie je een beschadiging in de opgebrachte verflaag? Met Sigma Perfect kan je dit bijrollen. Zie je een gaatje of beschadiging in de muur? Repareer dit dan eerst. Verdun de verf vervolgens met water en werk het plekje héél dun bij. Zo voorkom je een verdikking en egaliseer je het oppervlak.