Schilderweetjes

Kleuren buitenschilderwerk

De verfkleuren voor buitenshuis. Kies je gewoon dezelfde kleur als er al op zit of liever een andere? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn veelgebruikte kleuren voor buitenschilderwerk? 

 

Lichte of donkere kleuren

Allereerst is het goed om te weten dat lichte kleuren zonlicht weerkaatsen. Donkere kleuren absorberen het licht, waardoor ze krimpen en uitzetten en eerder aan onderhoud toe zijn. Voor een gevel op de zonkant ligt de keuze voor het schilderen met een lichte kleur dus meer voor de hand dan voor een donkere kleur.

 

Kleuren combineren

Het combineren van kleuren is geen vraagstuk wat alleen voor binnenschilderwerk speelt. Ook voor buitenshuis heeft de combinatie invloed op het resultaat. Kies bijvoorbeeld voor het combineren van een donkere en een lichte kleur, waardoor er een contrast ontstaat.

 

Voorschriften buitenschilderwerk

Het kan zijn dat er voorschriften zijn. Vooral als je in een monument woont is hier vaak sprake van. Maar het kan ook gelden voor een bepaalde wijk of straat. Als je dit nagaat voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

 

Veel toegepaste verfkleuren

Het wordt donkergroen? Goed, RAL 6009, N0.15.10 of Q0.05.10? Ja, daar sta je dan met een mond vol tanden. Geen idee? Gelukkig weet de schilder vaak welke code je moet hebben. Je kunt ook een kleurenwaaier bestellen. In het artikel zet ik alvast de codes van de meest toegepaste verfkleuren op een rijtje.

 

Heb je de mooiste kleur en ook nog de juiste verfsoorten gekozen? Dan zorgt een ervaren schildersbedrijf tot slot voor het beste resultaat.

 

Wanneer schilderen?

Een door de wol geverfde schilder stapt over de drempel en roept direct: “Dat schilderwerk is inderdaad aan onderhoud toe zeg!” Jij denkt: “Daar zal hij dan wel gelijk in hebben.” Maar hoe zou je zelf kunnen zien wanneer schilderen nodig is?

 

Binnen en buiten

Buitenschilderwerk is eerder aan onderhoud toe dan binnenschilderwerk. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met weersomstandigheden, waardoor verf harder slijt. Ga voor buiten uit van een keer in de vijf jaar en voor binnen van een keer in de zeven jaar.

 

Wanneer schilderen 

Als het schilderwerk blaasjes, barstjes of scheurtjes vertoont, is er onderhoud nodig. Dat is redelijk duidelijk, want vaak is dat goed zichtbaar. Minder goed zichtbaar is onthechting van verf of verpoedering. In het artikel geef ik daarom twee testjes om dit te controleren. Overigens adviseer ik je om het schilderwerk regelmatig te controleren en tijdig te laten schilderen. Als het tot bijvoorbeeld verpoedering komt, heeft de schilder veel werk.

 

De beste periode 

De beste periode voor schilderwerk is tussen april en oktober. Dat heeft vooral veel met de weersomstandigheden te maken, zoals velle zon of bakken met regen.

 

Binnenschilderwerk

Potten latex, grote rollers, wegwerpkwasten en afdekfolie. Dat zijn waarschijnlijk de dingen waar je het eerst aan denkt bij binnenschilderwerk. Maar dan begint het pas. Want waar moet je op letten als je gaat schilderen?

 

Functie van binnenschilderwerk 

Mooi binnenschilderwerk is sfeerbepalend. Met een nieuwe kleur op de muur maak je een huis persoonlijk. Maar naast een fraai gezicht, heeft binnenschilderwerk ook belangrijke beschermende functies. Denk bijvoorbeeld vocht in huis wat door materiaal zoals hout naar buiten wil trekken. Schilderwerk wat goed tegen vocht beschermt is dus van groot belang.

 

Verfsoorten 

Elk materiaal vraagt om een andere verf. Kozijnen en deuren in de buitenmuren moeten geschilderd worden met een vochtwerende verf. De muren in de badkamer vragen om een schimmelwerende verf. Laat je dus goed adviseren over kleuren en verfsoorten.

 

Technieken

Niets mis met een leuke structuur roller en zeker niet met een goede kwast. Maar het kan ook anders. Een voorbeeld is airless spuiten. Er zijn schilders die beweren dat er geen strakker resultaat bestaat, mits de ondergrond glad is natuurlijk…

 

Schilderwerk uitbesteden

Je kunt natuurlijk uren in de rij gaan staan bij de bouwmarkt. Vervolgens fanatiek aan het schilderen slaan, waarbij de vloer en de plinten per ongeluk ook mee geschilderd worden, om er dan achter te komen dat de kleur toch niet helemaal zoals verwacht is. Of de volgende dag te zien dat de strepen niet weg zijn getrokken en dat waarschijnlijk ook niet meer zullen doen…

 

Als je jezelf hierin herkent, dan is het misschien verstandig om het schilderwerk uit te besteden aan een schildersbedrijf. Kostbaar? Lees in het artikel over de prijzen van schilders wat de kosten zijn.