welke verf kleur voor buitenkant woning?

Kleuren buitenschilderwerk
De verfkleuren voor buitenshuis. Kies je gewoon dezelfde kleur als er al op zit of liever een andere? Waar moet je rekening mee houden en wat zijn veelgebruikte kleuren voor buitenschilderwerk?

Lichte of donkere kleuren
Allereerst is het goed om te weten dat lichte kleuren zonlicht weerkaatsen. Donkere kleuren absorberen het licht, waardoor ze krimpen en uitzetten en eerder aan onderhoud toe zijn. Voor een gevel op de zonkant ligt de keuze voor het schilderen met een lichte kleur dus meer voor de hand dan voor een donkere kleur.

Kleuren combineren
Het combineren van kleuren is geen vraagstuk wat alleen voor binnenschilderwerk speelt. Ook voor buitenshuis heeft de combinatie invloed op het resultaat. Kies bijvoorbeeld voor het combineren van een donkere en een lichte kleur, waardoor er een contrast ontstaat.

Voorschriften buitenschilderwerk
Het kan zijn dat er voorschriften zijn. Vooral als je in een monument woont is hier vaak sprake van. Maar het kan ook gelden voor een bepaalde wijk of straat. Als je dit nagaat voorkom je vervelende verrassingen achteraf.

Veel toegepaste verfkleuren
Het wordt donkergroen? Goed, RAL 6009, N0.15.10 of Q0.05.10? Ja, daar sta je dan met een mond vol tanden. Geen idee? Gelukkig weet de schilder vaak welke code je moet hebben. Je kunt ook een kleurenwaaier bestellen. In het artikel zet ik alvast de codes van de meest toegepaste verfkleuren op een rijtje.

Heb je de mooiste kleur en ook nog de juiste verfsoorten gekozen? Dan zorgt een ervaren schildersbedrijf tot slot voor het beste resultaat.

Deel dit bericht: