Streeploos muren schilderen

Streeploos muren schilderen: 7 tips van Schildersbedrijf HertogStrak binnenschilderwerk: streeploos muren schilderen

Een ervaren doe-het-zelver herkent het probleem: je wilt streeploos muren schilderen en hebt flink je best gedaan om een nieuwe kleur op muur te krijgen, maar na opdroging zie je toch nog banen en strepen. Vooral donkere kleuren en muren waar veel licht op valt zijn hier heel gevoelig voor. Ervaren vakschilder Hans Hertog heeft al héél veel muren geschilderd en deelt graag zijn tips met je om baanvorming te voorkomen. Op naar een professioneel geschilderde ruimte!

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Bedenk voor je begint eerst hoe je de klus aan gaat pakken. Zet een kwast en rolstok klaar. Indien nodig impregneer de ondergrond met een primer, plak alles goed af, dicht gaatjes, verzet objecten die in de weg staan. Zo voorkom je dat je midden in de verfklus moet stoppen.

2. Werk ‘nat-in-nat’

Baanvorming ontstaat onder andere door het snel opdrogen van de verf. Wanneer de eerste baan al droog is terwijl je de volgende baan rolt ga je overlap tussen de banen zien. Het is daarom belangrijk om je banen goed op te zetten: laat de randen van de banen elkaar raken terwijl de verf nat is. Daarmee krijg je een mooi egaal oppervlak.

3. Verdeel de taken

Moet er een groot oppervlakte in een keer geschilderd worden? Dan is het zeker aan te raden om met zijn tweeën te schilderen. Zo kun je sneller werken en heb je minder kans dat banen te snel opdrogen. Laat de ene persoon beginnen met de randen, zodat de ander het totaaloppervlak in een keer kan schilderen/invullen.

4. Let op licht en temperatuur

Zorg voor voldoende licht om tijdens het schilderen goed te kunnen zien wat je doet. Een goede bouwlamp zorgt ervoor dat je geen stukjes overslaat. Probeer de ruimte daarnaast op 17 tot 18 graden te houden, zodat de verf niet te snel opdroogt.

5. Wees niet te zuinig met verf

Hoe minder verf je gebruikt, hoe groter de kans dat je strepen creëert. Probeer dus niet te veel uit de rol te drukken. Hoeveel lagen je moet gebruiken, hangt af van de ondergrond, de kleur en de verf. Bij (dag)licht van opzij op de muur vallen strepen direct op, dus kijk kritisch naar je muur als de verf droog is en bepaal daarna of de muur nog een laagje nodig heeft.

6. Kwalitatief product

Kwalitatieve verf is heel belangrijk voor een perfect egaal eindresultaat. De nieuwe Sigma Perfect muur- en plafondverf bevat Smooth Layer Technology. Dankzij deze technologie vloeien gerolde banen en aanzetten op een unieke manier in elkaar over, zodat ze na droging niet meer zichtbaar zijn. Hierdoor heb je meer tijd om rustig te werken en met iedereen de schilderklus samen kunt doen.

7. Zet de puntjes op de i

Heb je een stukje overgeslagen bij het schilderen of zie je een beschadiging in de opgebrachte verflaag? Met Sigma Perfect kan je dit bijrollen. Zie je een gaatje of beschadiging in de muur? Repareer dit dan eerst. Verdun de verf vervolgens met water en werk het plekje héél dun bij. Zo voorkom je een verdikking en egaliseer je het oppervlak.

Hopelijk kom je als doe-het-zelver met deze tips verder. Lees gerust mijn andere blogs over binnen- en buitenschilderwerk.

Deel dit bericht: